De Kinderen

Hoorrecht kinderen

Hoorrecht van kinderen vanaf 12 jaar.

Kinderen van 12 tot 18 jaar hebben een hoorrecht, als hun ouders gaan scheiden.

Wat betekent dit?

Het kind mag iets zeggen over het hoofdverblijf (“waar wil je wonen?”) en over de contactregeling (“omgangsregeling”). Het kind hoeft niet te kiezen waar hij of zij gaat wonen, maar mag er wel een mening over hebben. Dit kan door een kindverklaring in te vullen en naar de Rechtbank te sturen. Ook kan het kind een losse brief schrijven. Daarnaast mag het kind een gesprek hebben met de behandelend rechter.

De ouders kunnen in overleg een bijdrage vaststellen. Wel is het aan te bevelen om een alimentatieberekening uit te laten uitvoeren. Als de ouders geen overeenstemming kunnen bereiken over de hoogte van de kinderalimentatie, dan zal de rechter een beslissing moeten nemen. Het berekenen van kinderalimentatie gebeurt aan de hand van de Nibud-normen (daarmee wordt bepaald wat een kind kost) en aan de hand van de Trema-normen (daarmee wordt de alimentatie berekend). Plinck Mediation maakt tijdens de mediation volgens deze normen een alimentatieberekening

Hoe gaat dit in de praktijk?

Na indiening van het verzoekschrift voor de echtscheiding stuurt de rechtbank een kindverklaring naar het kind. Het kind mag deze vervolgens invullen. Voor de afwikkeling van de echtscheiding heeft de kindverklaring geen gevolgen, tenzij het kind iets schrijft of vertelt dat strijdig is met de door de ouders gemaakte afspraken. Of als het kind iets zorgwekkends zou vertellen. De rechter zal dan in de meeste gevallen een zitting plannen om dit met de ouders te bespreken.

Tijdens de mediation mag het kind ervoor kiezen om in gesprek te gaan met de mediator. Hierin kan hij of zij alvast aangeven wat zijn of haar wensen zijn. Deze wensen kunnen daarna met de ouders besproken worden, zodat ze op voorhand meegenomen kunnen worden in het ouderschapsplan.

Eventueel kan ook de kinderbijslag en/of het kind gebonden budget op die rekening worden gestort. Een gezamenlijke bankrekening is uiteraard alleen mogelijk wanneer de ouders in staat zijn tot goede communicatie en geen sprake is van grote discussiepunten.

Na de scheiding ontstaat er een nieuwe periode. Voor jullie, maar ook zeker voor de kinderen. Er is een ouderschapsplan opgesteld. Belangrijk, maar het leven staat niet stil. De kinderen groeien op en het leven blijft zich ontwikkelen. Het kan dan zo zijn dat er nieuwe afspraken nodig zijn, of dat er misschien onenigheid ontstaat over de afspraken die eerder zijn gemaakt. Dan is Parenting Coordination een goede oplossing. Samen met een Parenting Coordinator kunnen jullie in het bindende ouderschapsplan afspraken herzien, actualiseren of verduidelijken. Parenting Coordination is snel, jullie hoeven niet naar de rechtbank en het komt de onderlinge relatie meestal ten goede. Ouders, dat blijven jullie voor altijd.

​Kennismaken met Ingeborg?

Ingeborg werkt in heel Nederland. Het kantoor is in Best (NB), maar zij kan ook bij jullie thuis komen voor de afspraken.

Ingeborg Plinck
Plinck Mediation

Informatie

Beestenhei 8
5686 GN Best (NB)

h

KVK: 82597642

© Copyright 2024 | Plinck Mediation | Website door Oog op Marketing | Algemene voorwaarden

Call Now Button